søndag 26. juni 2011

English summercamp 25-26juni 2011.Savannakhet/LaosFlyturen gjekk fint og alle kome seg inn i Laos, men visaen hadde godt opp i pris for oss med norske pass, mens Willi med sitt tyske pass fekk kome inn noko rimeligare enn oss andre.Endeleg fekk gruppa møta Marit og Ole Christian. Me blei teke vel imot og dei varivrige etter å fortelja oss meir om opplegget denne helga. Det er den største english summercampen som nokon gong har vore arrangert. Ikkje rart dei var spente når 50 laotiske lærarar og oss "kloke hovuder" frå Noreg skulle vera med å dra dette i land.

Kan ikkje akkurat sei at me følte oss særleg kloke der me sat spenta og med kriblingar i magen.

Men roen/engasjementet til Ole Christian og Marit smitta over på oss og då dei inviterte oss ut på 3 rettars deilig middag om kvelden var me alle veldig glade for at no var me eigentleg igong....
Det var høgtideleg opning av campen med mange inviterte betydningsfulle gjester. Dette var stort for skulen, som er den finaste i Savannakhet og ikkje minst for elevane som skulle ha ei heile helg frå kl 0800-1600 kvar dag med engelsk.Fine blå t-skjorter med summercamp trykk på ryggen fekk alle elevane og me lærarar.


Klasseromma er svært enkle. Standarden er langt under det me hadde forventa sidan dette skulle vera den finaste skulen. Men det er rart kor fort ein innstillar seg på at dette går fint. Enkle midler og enkelt materiell og justering av opplegget undervegs var det som måtte til for å laga ein god dag for elevane.


Nervoese,spente,varme og litt stressa har me altså sagt ja til aa undervisa laotiske barn i engelsk. 200 elevar fraa mange ulike provinsar og samfunnslag er inviterte. Heldigvis blei det ikkje meir enn 10 paa kvar gruppe, men det var stritt nok det i varmen og med eit engelsk nivaa som tilsvarar 2.-3. klasse i Norge ( og dette var ungdomsskule og vidaregaande elevar).

Me klarte oss godt. VIP laotarar var tilstade , pensjonerte og godt fungerande skuletoppar og mange nysgjerrige laoterar som villle se og kanskje laera nokre nye maatar og undervisa paa. Det var stadig skuelystne som stod i vindauga og observerte oss. Me hadde valgt ut kvart sitt emne som me underviste i. Eg og Willi hadde "the classroom" som tema.


Gruppene fekk poeng etter kvar stasjon. Dei er svært opptatt av utdanning og å gjera det bra. Beste gruppe blei kåra til sist, også beste elev. Det er uvant for oss. Korleis kan dei kåra beste elev med berre å gå rundt og observera?????

"Pay attention on you own developing" står det på dette skilten i skulegarden.


Også lærarane blei vurderte og fekk poeng av elevane. Hilde blei best på vidaregåande nivå og ein laotisk lærar på ungdomskulenivået. Hilde hadde familien som tema. Det falt godt i smak. Ho kom inn under huda på mange elevar gjennom nettopp dette temaet.
Etter to intense og givande dagar er me troette og glade for at det heile er over, og det er ikkje fritt for at me innimellom øktene har lurt litt paa om det var ferie me skulle paa eller....... men skal sei me er glad for at me sa ja likevel.Du verda saa mykje det gir oss tilbake naar me ser dei utrulege glade og takknemlege andleta til desse elevane som ikkje er vant til aa eiga hverken skulebok eller ransel. Dei andleta vil eg parkera i mitt hovud under kategori "minnebok for gode opplevingar i livet".I morgon dreg me til fjellbygdene paa grensa til Vietnam. Der skal me besoekja familiane-heimane til elevane som Schoolsupportlaos, SSL prosjektet stoettar.
Derfor har alle me damene fraa Haaland skule vore og faatt sydd oss Laos skjoert. Me var saa fine atte naar me idag var ute og spiste paa ein koreansk grillbar.


Ein slik koreansk grill er det fleire av oss som har lurt ned i kofferten. Himmelsk mat.


Marit og Satad måtte visa oss korleis grillen


funka. Satad var kjapp med å leggja på både kjøtt ,nudler og grønnsaker.
Ikkje lett å bestemma seg for stoff og farge i denne vrimmelen av utvalg, ikkje sant Aud Iren??Men det klarer denne dama for ho har bestilt skjørt her så mange gonger før.........
Igaar aat me paa ein elverestaurant der me saag over Mekongelva til Mukdahan-Thailand. Fekk litt "heimlengt" då.... men me har meir spanande ting føre i Laos. No startar det som eigentleg er høgdepunktet på denne turen. Me skal følgja SSL sitt prosjekt i SEPON
No blir det meir kummerleg med maten. Ingen luksus venter oss i fjellbygdene.


Gå inn på SSL sin blogg schoolsupportlaos.wordpress.com der kan du lesa meir om campen og opphaldet i Sepon.

Ingen kommentarer: